Als u in Nederland wilt trouwen:

Vraagt u precies na op uw stadhuis welke documenten er precies nodig zijn om in Nederland te trouwen.

LET OP: Als u op huwelijkse voorwaarden wilt trouwen, trouw dan in Nederland. In Thailand trouw je normaal gesproken in gemeenschap van goederen, als u op huwelijkse voorwaarden in Thailand wilt trouwen is veel lastiger.

beach wedding in thailand

Als u in Thailand wilt trouwen:

Een huwelijk in Thailand wordt voltrokken op een Thais districtskantoor, in Bangkok wordt het districtskantoor ‘Kheet’ en elders in Thailand ‘Amphur’ genaamd.

Certificate of Capacity to Contract Marriage

Nederlanders hebben voor een huwelijk in Thailand een zogenaamd ‘Certificate of Capacity to Contract Marriage’ nodig. Dit document wordt na overleg van de juiste documenten voor Nederlanders afgegeven door de consulaire afdeling van de Nederlandse Ambassade in Bangkok.

De benodigde documenten voor een ‘Certificate of Capacity to Contract Marriage’ zijn:

Een volledig ingevuld aanvraagformulier “Certificate of Capacity to Contract Marriage”. Dit formulier kunt u op de website van de Nederlandse ambassade downloaden http://thailand.nlembassy.org/Dit aanvraagformulier kunt u tussen 8.30 – 11.00 uur inleveren bij de Nederlandse ambassade en na 12.00 uur ligt uw aanvraagformulier klaar bij het loket van de beveiliging. De kosten zijn 1200 baht en u moet dit bedrag contant betalen. Bij de ingang van de Nederlandse ambassade zit het vertaalbureau S.C. Trans & Travel, dit bureau is erkend en betrouwbaar en zij kunnen de vertaling direct voor u regelen.
Een uittreksel uit het geboorteregister, verstrekt door de gemeente van uw geboorteplaats;
Een uittreksel uit het bevolkings- of persoonsregister, met vermelding van uw burgerlijke staat, verstrekt door de gemeente van uw woonplaats. Het uittreksel uit het bevolkings- of persoonsregister mag niet ouder zijn dan 6 maanden;
Een uittreksel uit het huwelijksregister, indien een eerder huwelijk door echtscheiding of overlijden is ontbonden. Het uittreksel uit het huwelijksregister mag niet ouder zijn dan 6 maanden;
Een werkgeversverklaring met vermelding van uw beroep en jaarinkomen, dan wel een bewijs dat u een pensioen of uitkering geniet. De werkgeversverklaring mag niet ouder zijn dan 6 maanden;
Een geldig Nederlands paspoort.
Een geldig Thais paspoort of (vertaald en gelegaliseerd) Thais identiteitsbewijs van de Thaise huwelijkspartner.
Wat te doen:

Verzamel eerst alle relevante documenten ten behoeve van de Nederlandse onderdaan.
Dien in persoon een aanvraag in voor een Certificate of Capacity to Contract marriage bij de consulaire afdeling van de Nederlandse ambassade te Bangkok. Neem alle benodigde documenten mee .
Laat het Certificate of Capacity to Contract Marriage bij S.C. Trans & Travel vertalen naar de Thaise taal.

Laat het Certificate of Capacity to Contract Marriage met de Thaise vertaling legaliseren door de consulaire afdeling van het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken in Bangkok. De kosten van het legaliseren zijn 400 baht voor de normale afhandeling en 800 baht als u het document ’s middags al wilt afhalen, ook is er een mogelijkheid om het document naar u op te laten sturen voor 60 baht.

Het adres van het ministerie van Buitenlandse zaken:

Ministry of Foreign Affairs- Consular Affairs Department
123 Chaeng Wattana Road, Laksi, Bangkok 11120
Tel.02-981-7171;

Met dit gelegaliseerde Certificate of Capacity to contract marriage document kunt u naar een Thais districtskantoor teneinde uw huwelijk te laten voltrekken.
Er is een Thais districtkantoor naast de school gelegen:

Registration Office
1792 Sukhumvit Soi 54, Kwang Bangjak, Bangkok 10250
Tel: 02-311-1107

Adressen van andere Thaise districtkantoren:

Khet Pathumwan Registration Office
216/1 Chula 7, Kwang Wang-Mai, Bangkok 10330
Tel: 02-214-3004

Khet Bangrak Registration Office
5 Nares Road , Kwang Siphraya, Bangkok 10500
Tel: 02-236-1395

trouwen in thailand

  • Neem beide uw paspoort en geboortebewijs mee. Breng 2 getuigen mee, in sommige districtkantoren kan een getuige worden “ingehuurd”. LET OP: na de huwelijksvoltrekking ontvangt u de “Kor Ror 3” maar voor de registratie van het Thaise huwelijk heeft u ook een afschrift van het Thaise huwelijksregister “Kor Ror 2” nodig.
  • Deze documenten moeten worden vertaald in het Engels en worden gelegaliseerd bij het ministerie van Buitenlandse zaken, bij het ministerie van Buitenlandse Zaken lopen vertalers rond die werken voor erkende vertaalbureaus en zij vertalen deze documenten voor 200 baht per pagina en dit is binnen 30 minuten geregeld. Zonder vertaling en voldoende legalisatie worden Thaise documenten niet door een Nederlandse gemeente geaccepteerd.
  • De vertaalde gelegaliseerde documenten moeten ook nog voor de Nederlandse wet worden gelegaliseerd op de Nederlandse ambassade. U heeft in totaal 6 stempels nodig, de kosten per stempel zijn 1050 baht. Na 2 dagen kunnen de documenten zonder afspraak worden opgehaald bij de Nederlandse ambassade. Neemt u direct een MVV-aanvraagformulier mee, dit formulier krijgt u bij het loket van de beveiliging.
  • Als u niet naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade wilt dan is er de mogelijkheid dat S.C. Trans & Travel, het vertaalbureau, dit allemaal voor u regelt.
  • Maak van alle gelegaliseerde stukken minstens 3 kopieën.
  • Het MVV-aanvraagformulier, kopie paspoorten, kopie uitslag inburgeringsexamen, salarisstroken en alle gelegaliseerde documenten afgeven bij de Nederlandse ambassade of opsturen naar de IND in Nederland.
  • De Nederlandse ambassade stuurt deze stukken door naar de IND in Nederland. Let op: neem alle gelegaliseerde documenten mee naar Nederland, deze documenten moet u bij de IND laten zien.

Dus voor registratie in Nederland bij uw gemeente dient u de volgende stukken te overleggen bij uw gemeente:

Van de Nederlandse onderdaan:

  • Een uittreksel uit het huwelijksregister, indien een eerder huwelijk door echtscheiding of overlijden is ontbonden;
  • Een uittreksel uit het bevolkings- of persoonsregister, met vermelding van uw burgerlijke staat, verstrekt door de gemeente van uw woonplaats;
  • Een uittreksel uit het geboorteregister, verstrekt door de gemeente van uw geboorteplaats;
  • Een geldig Nederlands paspoort

Van de Thaise Onderdaan:

  • Vertaalde/gelegaliseerde Thaise geboorteakte;
  • Vertaalde/gelegaliseerde Thaise uittreksel van het huwelijksregister “Kor Ror 2”;
  • Vertaalde/gelegaliseerde Thaise huwelijks akte “Kor Ror 3”;
  • Vertaalde/gelegaliseerde naamsverandering document (indien uw man/ vrouw ooit zijn/ haar naam heeft veranderd);
  • Vertaalde/gelegaliseerde scheidingsakte (indien uw man/ vrouw ooit een keer gescheiden is)
  • Vertaalde/gelegaliseerde huwelijksakte van vorige partner (indien uw man/ vrouw ooit een keer gescheiden is)
  • Kopie geldig Thais paspoort

LET OP:

U dient vooraf te controleren of zij op uw stadhuis aanvullende documentatie en/of informatie nodig hebben. Alle documenten mogen niet ouder zijn dan 6 maanden.