Wet modern migratiebeleid (Momi) per 1 juni 2013

Met de aanstaande Wet modern migratiebeleid (MoMi) wil de minister voor Immigratie en Asiel tot een efficiëntere uitvoering van de Vreemdelingenwet komen.

De verwachting is dat de verblijfsrechtelijke procedures sneller zullen verlopen. Ook zal er geen aparte procedure meer zijn voor de aanvraag tot een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) en de verblijfsvergunning. Deze procedures zullen worden samengevoegd in één procedure (TEV).

Toegang- en verblijfsprocedure (TEV)

Referenten en vreemdelingen kunnen op basis van de MoMi voortaan gebruikmaken van de Toegang- en Verblijfsprocedure (TEV). Zij hoeven dan niet meer twee aparte aanvragen voor een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) en verblijfsvergunning in te dienen. Na afgifte van de MVV, verleent de IND de verblijfsvergunning automatisch.

Rol van referenten wordt belangrijker

Daarnaast wil de minister door middel van de wet MoMi tot een betere handhaving van de Vreemdelingenwet komen. De rol van referenten (de persoon of organisatie bijvoorbeeld een bedrijf of onderwijsinstelling die de vreemdeling naar Nederland wil laten komen) verandert en wordt belangrijker.

Referenten mogen zelf verblijfsaanvragen indienen voor de vreemdeling. Ook kunnen zij bezwaar en beroep instellen. Rechtspersonen en ondernemingen kunnen zich laten erkennen. Dan worden zij ‘erkende’ referent.

Voor erkende referenten gelden bepaalde voordelen, waaronder met name een verkorte afhandelingsduur van een MVV-aanvraag tot twee weken. In sommige gevallen (onderwijsinstellingen, au-pairbureaus, werkgevers van kennismigranten) is erkenning zelfs verplicht. Het systeem van erkende referenten heeft wel iets weg van de procedure rond toelating van kennismigranten zoals die nu reeds geldt.

Referenten die gezinsleden naar Nederland willen halen kunnen overigens niet worden erkend. Zij zijn natuurlijke personen waardoor erkenning voor hen niet mogelijk is.

De wet MoMi leidt tot nieuwe verplichtingen voor referenten

Referenten krijgen de zogenoemde informatie-, administratie- en zorgplicht. Er kan een boete worden opgelegd van EUR 3.000 bij niet naleving van deze verplichtingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button